Boeken

De nieuwe warming-up

In Nederland en België krijgen jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen mensen te maken met een sportblessure. Vervelend en vaak onnodig. De huidige warming-up van hardlopers – rekken en strekken – voldoet niet meer. Een dergelijke voorbereiding voorkomt geen blessures en je gaat er niet beter door presteren. Het is daarom tijd voor ‘de nieuwe warming-up’: een sportspecifieke warming-up die het lichaam goed voorbereidt op de sportprestatie.

In dit praktische boek is te lezen:

  • wat de nieuwe warming-up is (niet rekken en strekken maar ‘hoeken’);
  • over hardloopblessures, zoals de kuitblessure, achillespeesblessure, hielspoor en de shinsplint;
  • wat een goede hardloopschoen is;
  • over hardlopen en zwangerschap
  • over een trainingsopbouw voor de beginnende loper;
  • over hoe weer te starten na een blessure: rustig opbouwen met een trainingsschema.

Het boek bevat kortom alles wat elke hardloper moet weten, geformuleerd in duidelijke taal en met verhelderende illustraties. ‘De nieuwe warming-up‘ is in 2011 verschenen en is verkrijgbaar via onder andere de boekhandel en bol.com.
ISBN: 978 90 4391 4093


Tennis zonder Blessures

Blessures! Bijna elke tennisser krijgt er vroeg of laat mee te maken, maar wat kun je eraan doen om ze te voorkomen? ‘Tennis zonder Blessures’ beschrijft op een heldere manier alles wat van invloed kan zijn op het ontstaan en voorkomen van blessures bij tennis, van warming-up tot cooling-down.
Tennis zonder blessures toont de praktijk van het tennissen vanuit allerlei invalshoeken. Vakjargon wordt achterwege gelaten, zodat het boek uitermate geschikt is voor alle (geblesseerde) tennissers, tennisleraren en andere in tennis geïnteresseerden. Ook voor beoefenaars van andere racketsporten als badminton en squash is dit boek een waardevolle aanwinst.

‘Tennis zonder Blessures’ is in 2003 verschenen bij Elsevier Gezondheidszorg.
ISBN: 90 352 2616 X


Hardlopen zonder Blessures

Iedere sporter krijgt er vroeg of laat mee te maken: blessures. Veel blessures ontstaan door verkeerde loopbewegingen, zeker bij de hardloper. Centraal in dit boek staat het op de juiste manier hardlopen. Het hoe en waarom van een warming-up en een logische trainingsopbouw worden helder uiteengezet. Trainers in alle takken van sport waarin hardlopen een belangrijke plaats inneemt, hebben hiermee te maken.
In ‘Hardlopen zonder Blessures‘ is volop informatie te vinden over het voorkomen van blessures, maar ook over het starten van de training na een blessure. Het boek toont de praktijk van het hardlopen vanuit allerlei invalshoeken, niet in de laatste plaats gezien door het oog van de atletiektrainer.

Hardlopen zonder Blessures‘ is in 2000 verschenen bij Elsevier Gezondheidszorg.
ISBN: 90 352 2209 1

Overige publicaties en artikelen

  • ‘Rekken en strekken is voor dwazen en gekken’. Een artikel in De Stentor van 23 november 2009 van de hand van Moniek Husken. Het artikel is hier terug te vinden (pdf).
  • De nieuwe warming-up: ‘niet rekken, maar hoeken’. In: Pro Loop, jaargang 13, nummer 2, juni 2009. Pp. 14-19.
  • ‘De mythe van rekken en strekken’. Artikel in de Volkskrant, geschreven door Mark van Driel. Editie van 10 november 2008, p. 20. Het artikel is online hier bewaard gebleven.
  • ‘Starten na een blessure: wanneer, wat en hoe’. Het uit twee delen bestaande artikel is gepubliceerd in Sportmassage Internationaal. Deel 1 is terug te vinden in jaargang 45, nr. 8, 2005, pp. 234-239. Het tweede deel is gepubliceerd in jaargang 45, nr. 9, 2005, pp. 266-271.